Verslag van de raadsvergadering

Zoals verwacht heeft gisteravond de gemeenteraad besloten om het “burgerinitiatief” van ‘Utrecht wil elke zondag open’ in behandeling te nemen. Het ging er  in principe alleen om of het initiatief voldeed aan de regels en – met enige kanttekeningen, dat wel – waren alle partijen het erover eens dat dat zo was. (Aardig detail: naar het schijnt zijn van alle opgehaalde handtekeningen er slechts 2540 goedgekeurd voor het burgerinitiatief, slechts 40 meer dan vereist.)

Toch was er veel discussie, vooral vanwege een amendement dat door de VVD was toegevoegd, gesteund door D66, GroenLinks en Groep Kuijper. In dit amendement wordt het college van burgemeester en wethouders gevraagd om vóórdat het voorstel inhoudelijk wordt besproken in de gemeenteraad eerst een onderzoek in te stellen naar de volgende zaken (en hier citeren we het amendement):

-het draagvlak bij bewoners, winkeliers (met weinig of geen personeel) en hun medewerkers;
-de gevolgen voor de zondagsrust in de gemeente;
-de gevolgen voor de leefbaarheid, veiligheid en openbare orde;
-de gevolgen voor de medewerkers.

Er zitten twee kanten aan zo’n onderzoek. Voor het invoeren van wekelijkse koopzondagen volgens de toerismebepaling in de winkeltijdenwet, is een onderzoek zoals in het amendement beschreven verplicht. In zekere zin is dit onderzoek dus eigenlijk al een eerste stap op weg naar uitbreiding van het aantal koopzondagen.

Aan de andere kant is het nooit verkeerd om goede informatie te hebben als onderbouwing van een belangrijke beslissing. Bovendien zitten we zelf inmiddels goed in de materie en zijn we ervan overtuigd dat we sterk staan als het op feitelijke argumenten aankomt.

Van het draagvlak bij de zelfstandige winkeliers weten we al dat het zeer klein is, wat we aan de gemeenter duidelijk zullen maken met een dik pak handtekeningen. Wat het draagvlak bij bewoners betreft blijven we erbij dat het referendum nog staat, met onze petitie als ondersteuning. Daarnaast hebben we zelf al veel rapporten doorgespit, waaruit we de relevante gegevens zullen verzamelen in een dossier voor de raadsleden, burgemeester en wethouders.

Vandaar dat we er geen probleem mee hebben dat ook het amendement door de raad is geaccepteerd. Desalniettemin is het wel belangrijk om het onderzoek van de gemeente nauwlettend in de gaten te houden. Is de onderzoeksmethode deugdelijk? Worden de juiste vragen gesteld? Worden alle belanghebbenden gehoord? En vooral: worden de resultaten correct geïnterpreteerd? (In Eindhoven bijvoorbeeld schijnt er aan zo’n zelfde onderzoek nogal wat te hebben gerammeld. Uiteindelijk is daar besloten om voorlopig géén wekelijkse koopzondagen toe te staan.)

We blijven er dus bovenop zitten en bereiden ons voor op het inhoudelijke debat. Blijf in de tussentijd vooral iedereen die je kent vragen om de petitie te tekenen. En mocht je een winkelier in je buurt kennen die tegen wekelijkse koopzondagen is: laat het ons weten, dan gaan we er een keer langs.

Voor wie meer wil lezen (en horen): reacties van GroenLinks, PvdA, D66CDA en ChristenUnie, een nieuwsbericht van De Utrechtse Internet Courant en een radiofragment mét reactie van onze kant op RTV Utrecht.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Verslag van de raadsvergadering

  1. Antal zegt:

    Hi, goed bezig nog steeds!

    Als ik doorklik naar de reactie van de PvdA dan lees ik daar dat ze een amendement van de VVD voor verder onderzoek steunen. Is dat hetzelfde amendement dat jullie hierboven noemen?

    Succes!

  2. Ine zegt:

    Het lijkt me belangrijk om zeker ook het onderwerp duurzaamheid in het onderzoek te betrekken. Utrecht wil de meest duurzame gemeente zijn. Winkels die een extra dag open zijn staan haaks op dit beleid: extra energiegebruik in de winkel zelf (verlichting, verwarming etc.), en veel extra verkeer van winkelend publiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s