persbericht 03-02-2012

Ruim 150 winkeliers uit de binnenstad van Utrecht geven met handtekeningen aan achter actiegroep ‘Utrecht is geen Harrie’ te staan en tégen wekelijkse koopzondagen te zijn.

Donderdag 7 februari beslist de Utrechtse gemeenteraad over het voorstel om winkels toe te staan elke zondag open te gaan. Dit voorstel is op de agenda geplaatst door een aantal grote ondernemers en winkelcentrum Hoog Catharijne, verenigd in de campagne ‘Utrecht wil elke zondag open’ met het poppetje Harrie als mascotte. De actiegroep ‘Utrecht is geen Harrie’ voert actie tégen de invoering van de wekelijkse koopzondag, met een petitie onder inwoners en winkeliers. Ruim 150 zelfstandige en kleinere winkeliers uit de binnenstad hebben inmiddels met een handtekening bevestigd géén wekelijkse koopzondag te willen (een overzicht is te vinden op de website http://www.utrechtisgeenharrie.nl). Naar schatting van de actiegroep is ongeveer 75 procent van de kleinere winkeliers tegen uitbreiding van de zondagsopening.

‘Utrecht is geen Harrie’ vindt het hoogst kwalijk dat de gemeente niet zélf een onderzoek heeft uitgevoerd naar het draagvlak voor wekelijkse koopzondag onder winkeliers. Temeer daar afgelopen week is gebleken dat dhr. Tom Broekman, voorzitter van ondernemersvereniging Centrum Utrecht en één van de drie initiatiefnemers van ‘Utrecht wil elke zondag open’, weinig recht van spreken heeft wanneer hij beweert dat een grote meerderheid van de winkeliers voor uitbreiding van de zondagsopening is. Uit een brief van de initiatiefnemers aan de gemeenteraad (zie bijlage) blijkt dat ondernemersvereniging Centrum Utrecht op het moment slechts 93 leden heeft, waarvan er 31 hebben aangegeven wekelijkse koopzondagen te willen.Onduidelijk is bovendien of dit enkel winkeliers zijn: een groot deel van de CU-leden zijn namelijk wel ondernemer, maar niet winkelier, zoals bijvoorbeeld horeca-ondernemers. Broekman spreekt slechts voor enkele winkeliers en het is dan ook onbegrijpelijk dat de gemeente naast Broekman niet ook de rest van de Utrechtse winkeliers heeft geraadpleegd over de wenselijkheid van wekelijkse koopzondagen.

Op donderdag 7 februari om 19:45 uur, voor aanvang van de raadsvergadering, zal ‘Utrecht is geen Harrie’ de handtekeningen van winkeliers en de handtekeningen van inwoners – op moment van schrijven is de petitie 4470 maal ondertekend – op het stadhuis aanbieden aan burgemeester Wolfsen. Daarnaast overweegt de actiegroep, uit onvrede over het feit dat de gemeente op geen enkele manier onderzoek heeft gedaan naar het draagvlak voor wekelijkse koopzondagen, om een raadgevend referendum over de kwestie aan te vragen en zo de keuze wederom terug te leggen bij de inwoners van Utrecht. Een beslissing over die mogelijkheid zal uiterlijk dinsdagochtend worden bekendgemaakt.

bijlage: brief Centrum Utrecht (.doc)

Dit bericht werd geplaatst in persberichten. Bookmark de permalink .

2 reacties op persbericht 03-02-2012

  1. verena zegt:

    Jammer dat er geen link naar de petitie bij staat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s