Vanavond: raadsvergadering en aanbieden petitie

Vanavond bieden we de petitie (ruim 4700 keer ondertekend) en de handtekeningen van winkeliers (ruim 150 stuks) tégen de invoering van wekelijkse koopzondagen aan op het stadhuis. Om 19:30 uur verzamelen we voor het stadhuis en om 19:45 uur overhandigen we binnen de handtekeningen aan burgemeester Wolfsen. Iedereen is van harte welkom.

Daarna begint om 20:00 uur de raadsvergadering waarin wordt besloten over de koopzondagen. Maar! Wij hebben afgelopen week bij de gemeente aangegeven dat wij graag een raadgevend referendum aan willen vragen. Daarvoor hebben wij ook al meer dan 400 handtekeningen binnen. Die stap hebben wij gezet, omdat we vanuit de wandelgangen van het stadhuis al hebben vernomen dat een kleine meerderheid van de raad van plan is om vóór wekelijkse koopzondagen te stemmen.

Formeel gezien zijn we echter te laat met die referendumaanvraag. Wij hebben, wellicht wat naïef, al die tijd gedacht dat de raad toch vast niet zónder enig onderzoek te hebben gedaan naar het draagvlak onder inwoners, winkeliers en winkelmedewerkers, en zónder overtuigende economische argumenten (het gedane “onderzoek” kun je hier lezen) deze beslissing zou nemen. Daardoor beseften wij pas heel laat dat het wellicht toch nodig zou zijn om deze grote stap, waar erg veel werk mee gemoeid is, te zetten. 

Nu is het de vraag of de gemeenteraad welwillend tegenover onze aanvraag staat. Daar wordt vanavond bij aanvang van de vergadering eerst een ordedebat over gevoerd. Als de raad besluit ons die kans te geven, dan wordt de beslissing over de wekelijkse koopzondagen uitgesteld en krijgen wij ongeveer twee maanden de tijd om handtekeningen op te halen voor een referendumaanvraag.

Als de gemeenteraad dat niet toestaat, dan wordt er vanavond gewoon definitief een besluit genomen, wat hoogstwaarschijnlijk betekent dat de wekelijkse koopzondagen er gaan komen. Uiteraard hopen wij heel hard dat het die eerste mogelijkheid wordt en niet de tweede.

Kortom: het wordt  héél spannend. We hopen dat er veel mensen komen kijken vanavond. Voor wie niet kan, maar de vergadering wel wil volgen: de gemeente biedt een livefeed aan.

Morgen uiteraard een update. En hoe het ook afloopt: iedereen heel erg bedankt voor alle steun! Zonder jullie waren we nooit zo ver gekomen.

-Maria en Frank

Dit bericht werd geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vanavond: raadsvergadering en aanbieden petitie

  1. Pingback: Meerderheid Utrechtse gemeenteraad voor wekelijkse koopzondag - DeStadUtrecht.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s